Enpetare

5aug07_s6002494

Singlespeed eller ”enpetare” är en typ av mountainbike och ett sätt att utöva sådan cykling – som motion eller tävlingsform.

En singlespeedcykel är en mountainbike med enbart ett set utväxling – i princip en klassisk oväxlad trampcykel med lite nya nödvändiga finesser. Utväxlingen beror helt på terrängen och den individuella åkarens styrka och skicklighet. Cykelns hjulstorlek spelar givetvis också in, där även 29 tum börjar synas. Maskinerna är ofta helt stela konstruktioner med stålram. Åksättet kräver en hel del av sin utövare och genomförs ofta i lätt till medelsvår cross country terräng. En extrem variant är Fixie/Fast nav, cyklar utan frigång och ibland även utan broms.

Singlespeed är snarare en livsstil än enbart ett sätt att ägna sig åt mountainbike. På senare år har Singlespeed som alternativrörelse fått tillströmning från mainstream. Många cross-country-cyklister som tilltalas av attityden har tagit utmaningen att köra snabbt utan växlar. Som tävlingsform håller man en klar distans till det officiellt gängse inom cykel- och nästan all annan seriös sport. De sociala kringarrangemangen är för de allra flesta en viktigare ingrediens än själva tävlingsmomentet.

En god illustration till detta är typiska detaljer nedan från 2006 års VM i Stockholm. Genomförandet visar på svårigheter att framgent kunna arrangera kommande SSWC-tävlingar i Svenska Cykelförbundets regi. Singelspeed-utövarna verkar dock sätta högre värde på god stämning runt tävlingen än en trist strid på kniven enligt de förment enorma krav som ställs på idrottare i förbundsanordnade evenemang.

Källa Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Singlespeed

för utväxlingsstörda